Urgentne številke v primeru okvar ali nezgod Elektrika: 031 379 052 Plin in voda: 051 686 443 info@conatezno.si

Na lokaciji nekdanjega TAM-a se proizvodnja razteza čez šestintrideset tisoč kvadratnih metrov, kjer več kot 200 zaposlenih izdeluje tri linije po namembnosti različnih avtobusov.

Podjetje, ki je zaradi svoje zgodovine še vedno močno zasidrano v srcih mnogih Mariborčanov, je leta 2013 prevetril nov veter. Z novim finančnim investitorjem, kitajskim konglomeratom CHTC (China High Tech Corporation) v državni lasti, je TAM-Europe postal prva velika kitajska investicija v Sloveniji. Glede na rezultate prvih treh let so prepričani, da je formula mednarodne ekipe, s tehničnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami zaposlenih nekdanjega TAM-a, inovativnostjo in modernim pristopom mladega kadra recept za uspeh.

Močan razvojni oddelek omogoča veliko prilagodljivost posameznemu kupcu tudi pri količinsko manjših naročilih. V lanskem letu so za UKC Maribor tako razvili in izdelali prvo mobilno enoto v Sloveniji za terenski odvzem krvi.

durabus

Uspešno kosanje z najboljšimi TAM-Europe je eno od le štirih evropskih proizvajalcev avtobusov, ki vozila izdeluje na podlagi lastne šasije. Odlikujejo ga cenovna učinkovitost, zanesljivost in enostavno vzdrževanje proizvodov. Ima dobro razvito poprodajno in servisno službo s kakovostnimi evropskimi komponentami. Zelo ugodna je tudi njegova lokacija na samem stičišču evropskih transportnih poti.Vse to ga kljub relativni mladosti in majhnosti postavlja ob bok največjim igralcem v avtobusni industriji.

 Od terminala do letala

Paradni konj podjetja je že od začetka ponovnega zagona proizvodnje letališki avtobus VivAir, s katerim je podjetje že osvojilo 35 odstotkov svetovnega trga transporta potnikov na letališčih. S pridobitvijo novih kupcev, kot sta družba TCR in največja turška privatna letalska družba Pegasus, ki imata svoje flote na večini španskih in turških letališč, TAM uspešno osvaja nove trge in strmo veča svoj delež v prodajni pogači.

 Prilagajanje željam kupcev

Letališki avtobus, ki je konec leta 2014 dobil tudi osveženo podobo, je po kapaciteti prvi med konkurenti, saj sprejme kar 144 potnikov. Poleg velikosti in sodobnega dizajna, ga odlikuje dolga vrsta dodatkov, ki kupcu omogočijo personalizacijo vozila in prilagoditve na specifično letališče. Namesto ogledal lahko na avtobus namestijo kamere, ki vozniku omogočajo pregled okolice in notranjosti avtobusa, s tem pa povečajo varnost potnikov in drugih zaposlenih na letališču. Na majhnih letališčih, kjer so terminali strnjeni drug ob drugem, si lahko omislijo sedma zadnja vrata, kar omogoča učinkovito vstopanje in sestopanje potnikov tudi v primeru prostorske stiske.

Zajeta slika

Irski avtobus leta 2016

Linijo turističnih in medkrajevnih avtobusov sestavljajo trije modeli, ki prav tako kot letališki avtobus spadajo v kategorijo nišnih proizvodov, midi-avtobusov. Zaradi svoje dolžine in širine so še posebej primerni za ozke in ovinkaste ceste, in prav ta lastnost je pripomogla k njihovi popularnosti v državah, kot sta Velika Britanija in Irska. Vive TH je turistični avtobus, namenjen za luksuzna potovanja, ki ga zaradi njegove višine odlikujejo velik prtljažni prostor in lepi razgledi za potnike. Njegova nižja brata TL in TLL sta namenjena predvsem za relacijske prevoze in se med seboj razlikujeta po dolžini ter številu sedežev. Varna in udobna vožnja ter zanesljivost na cesti sta modelu TLL prinesla plaketo Irski avtobus leta v kategoriji midi-bus, podjetju pa prvo veliko naročilo šolskih avtobusov, ki bodo ponosno skrbeli za varnost Irskih šolarjev na njihovi poti do šole in nazaj domov.

 Nov pristop k zeleni energiji

V podjetju TAM-Europe bodo v prvi polovici letošnjega leta pred stavili nov produkt, električni mestni avtobus. Že pred uradno predstavitvijo je zaradi svojega revolucionarnega koncepta pritegnil zanimanje velikih evropskih mest, kot sta kralja mestnega prometa London in Pariz.

 Skupaj k boljšemu jutri

Prihodnje leto bodo praznovali 70-letnico zagona proizvodnje. Vpletenost TAM-a v vsakdanje življenje Mariborčanov se z leti spreminja. Spomnimo se, da je podjetje v zlatih letih zaposlovalo kar osem tisoč delavcev. Z močnim čutom za družbeno odgovornost ohranja povezanost s svojim mestom in širšo okolico tudi v današnjem času. Poleg sodelovanja na mnogih izobraževalnih projektih z različnimi slovenskimi fakultetami in drugimi izobraževalnimi ustanovami podpira tudi športnike ter lokalne športne in kulturne dogodke.

 Vir: http://www.stajerskagz.si/userfiles/Izzivi_2016Marec.pdf