Urgentne številke v primeru okvar ali nezgod Elektrika: 031 379 052 Plin in voda: 051 686 443 info@conatezno.si

Že imate električni avtomobil?

Potem kliknite na polni.si in prikazal se vam bo zemljevid s polnilnicami v Sloveniji. Če pa gledate širše po Evropi, potem kliknite na http://lemnet.org/map/?hl=en in prikazal se vam bo zemljevid s številom polnilnic po posameznih mestih.

Po nakupu električnega vozila ste kot novi uporabnik najprej soočeni z vprašanjem – kje in kako lahko polnim svoj električni avtomobil?

Običajno je večina polnjenj opravljena doma z uporabo ustrezne domače polnilne postaje. Za vse ostale potrebe po polnjenju poskrbi vedno večje število javnih polnilnih postaj.

1. Izberite ponudnika storitve polnjenja električnih vozil in sklenite pogodbo

Pred uporabo javnih polnilnih postaj morate najprej izbrati svojega ponudnika storitve polnjenja, s katerim podpišete pogodbo o dostopanju do njegovih polnilnih postaj. S seznama obstoječih slovenskih ponudnikov lahko glede na vaše potrebe izberete enega ali več ponudnikov. Če ne izberete ponudnika polnjenja in podpišete pogodbe, lahko uporabljate le tiste javne postaje, ki dovoljujejo polnjenje brez predhodne prijave uporabnika.

Običajno se je za podpis pogodbe potrebno zglasiti v informacijski pisarni izbranega ponudnika ali poslati podpisano pogodbo po elektronski ali navadni pošti. Nekateri ponudniki podpis pogodbe za nudenje storitev polnjenja EV vežejo tudi na številko obstoječega odjemnega mesta za gospodinjski odjem električne energije.

2. Določite želeni način prijave pred prvo uporabo javnih polnilnih postaj

Ob sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom določite načine prijave, s katerimi boste lahko dostopali do javnih polnilnih postaj. Večina ponudnikov ponuja dva različna načina prijave oziroma identifikacije: prijavo z mobilnim telefonom in prijavo s posebno identifikacijsko kartico. Za prijavo z mobilnim telefonom morate pri ponudniku registrirati svojo mobilno napravo, za prijavo s kartico pa vam ponudnik izda unikatno identifikacijsko kartico, namenjeno polnjenju EV.

Po uspešni registraciji in vpisu v ponudnikovo bazo uporabnikov lahko uporabljate vse javne polnilne postaje izbranega ponudnika. Pred vsakim polnjenjem se morate le še prijaviti oz. identificirati z eno od navedenih metod.

3. Poiščite primerne polnilne postaje za vaše vozilo in pričnite s polnjenjem

Pred prvo uporabo se pri ponudniku pozanimajte, kako poteka njegov proces identifikacije in na katerih polnilnih postajah lahko polnite svoje vozilo. Vse potrebne informacije o polnilnih postajah lahko najdete z iskalnikom na zemljevidu Polni.si.

Pred pričetkom polnjenja morate poznati lastnosti in omejitve svojega vozila, predvsem katere so ustrezne vtičnice za polnjenje in s kakšno močjo lahko varno polnite svoje vozilo. Več o tem lahko preberete na strani s pogosto zastavljenimi vprašanji.

Za iskanje primernih polnilnih postaj lahko uporabite tudi mobilno aplikacijo Polni.si, ki vam bo olajšala iskanje polnilnic, kadar ste zdoma ali na poti.

4. Uporabljajte infrastrukturo vseh ponudnikov

Sistem gostovanja uporabnikov na polnilnih postajah drugih ponudnikov (t.i. roaming) omogoča uporabo vseh polnilnic tistih ponudnikov, ki v sistemu sodelujejo. Za dostop do katerekoli od njihovih postaj potrebujete eno samo pogodbo in eno samo identifikacijsko kartico.

V slovenskem sistemu gostovanja trenutno sodelujejo štirje ponudniki: Petrol, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Dravske elektrarne Maribor. Več o samem sistemu si lahko preberete v članku s klikom na povezavo.