Urgentne številke v primeru okvar ali nezgod Elektrika: 031 379 052 Plin in voda: 051 686 443 info@conatezno.si

Nobena od prispelih dveh ponudb za nakup Cimosa za slabo banko ni ustrezna, je včeraj poročal Dnevnik. To je bilo pričakovano, saj se je že po oddaji slišalo, da je ponudba Nijaza Hastorja zelo nizka, italijanskega sklada Palladio Finanziaria pa ni zanimal ves Cimos. In zdaj? Jasno je le, da je usoda Cimosa v rokah DUTB.

cimos-koper-ih.1460660968.jpg.s.960px.jpg.720px

»Posameznih aktivnosti prodajnega postopka do konca tega v DUTB ne komentiramo,« je bilo vse, kar so povedali v DUTB, ki vodi postopek prodaje. Postopek po naših informacijah še ni končan, se pa to pričakuje najpozneje v maju.

Cimosovi kupci so že povedali, da bodo naročali le še, če bo koprski proizvajalec avtodelov privatiziran . Kakšne možnosti sploh še obstajajo? Preverili smo možne scenarije.

Najbolj črn, ki si ga nihče ne želi, stečaj

Če DUTB ne bo našla kupca, kupci Cimosa pa bodo vztrajali, da z nestabilnim dobaviteljem ne želijo več sodelovati, je stečaj povsem možen scenarij. Ohranitev dela proizvodnje iz stečaja je zelo malo verjetna, ob delo bi tako v Sloveniji bilo okoli dva tisoč ljudi, v celi skupini, še na Hrvaškem, v BiH in Srbiji, pa skupaj okoli pet tisoč ljudi.

Nov postopek prodaje, po delih

Razkrili smo, da italijanski sklad Palladio Finanziaria zanima le del Cimosa, najmanj privlačen del proizvodnje naj bi bil na Hrvaškem. S tem Cimos ne more v celoti razpolagati, saj poteka sodni boj s hrvaško slabo banko. Agencija za zavarovanje hranilnih vlog in sanacijo bank (DAB) je sredi marca dosegla blokado 25 milijonov evrov vrednega hrvaškega dela skupine zaradi nerešenega spora iz leta 1999 (več v članku Velik udarec: hrvaško sodišče blokiralo Cimos: ogrožena prodaja, ogrožen obstoj družbe) . V Cimosu in DUTB sicer pravijo, da te obveznosti ne priznavajo, da je terjatev zastarala.

Zdajšnji postopek tehnično predvideva le prodajo Cimosa v celoti. Z novim postopkom pa bi se lahko odprla tudi možnost prodaje po delih. Več o tem, kaj o svojih namerah pravijo Italijani, smo pisali v intervjuju z Ginom Bertijem, šefom industrijskega stebra sklada, Hastor o tem ni želel govoriti.

Enako naj bi bilo tudi, če bo DUTB v postopek res spet povabila Francoze in Špance, kot je pisal Dnevnik, ki pa zavezujoče ponudbe sploh niso oddali. Če bi se odločili vključiti v postopek, bi verjetno želeli opraviti skrbni pregled, kar bi postopek spet podaljšalo za nekaj mesecev. Tudi pri tem scenariju, so prepričani viri iz vrst upnikov, pa ne gre pričakovati precej boljših ponudb od teh, kot sta ju po skrbnemu pregledu oddala Hastor in Palladio Finanziaria.

Dodajmo, da se je pred meseci v zadnjem hipu v postopek prodaje vključil tudi kitajski sklad JD Kapital, ki naj bi imel med svojimi naložbami tudi največjo kitajsko livarno za avtomobilske komponente, kupujejo pa tudi v Nemčiji, nam je razložil vir. A prav zato, ker so v postopek prišli šele pred tedni, naj bi menda že obupali, saj menijo, da ne bodo imeli dovolj časa za skrbni pregled, ki sta ga preostala dva zainteresirana opravila že prej, ter izdelavo vse potrebne dokumentacije, med katero je tudi poslovni načrt za Cimos.

Scenarij Adria – prodaja prek dokapitalizacije

V zraku pa naj bi bila tudi dokapitalizacija Cimosa, o čemer smo poročali v začetku aprila. Ker bi bila državna dokapitalizacija težko izvedljiva, saj je Cimos državno pomoč že dobil in je po evropskih pravilih ne bi smel še enkrat, naj bi bil v igri predvsem scenarij, ki vključuje voljo Cimosovih upnikov.

Banke, ki jim Cimos še vedno dolguje 211 milijonov evrov, posluje pa slabo, bi morale del terjatev do koprske družbe odpisati, kupec pa bi Cimos odkupil za minimalni znesek, družbi pa zagotovil svež kapital. Tak scenarij smo pred meseci, denimo, videli tudi pri prodaji letalskega prevoznika Adria Airways .

A kompleksna Cimosova dolžniška sestava, dolguje več kot 20 finančnim upnikom, bi to zelo zapletla. Prav tako vsi upniki, denimo finančni sklad IFC, ki sodi pod okrilje Svetovne banke, niso pripravljeni več odpisovati, pravijo viri blizu upnikom. Tudi zato, ker naj bi banke imele precej ponudb iz vrst nepremičninskih skladov, a le za odkup Cimosovih nepremičnin, torej ne za ohranitev proizvodnje.

Vir: http://www.finance.si/8843833/Cimos-spet-v-vicah-DUTB-pa-molci-o-scenarijih-Preverili-smo-kaksni-so-se-mozni-da-ne-bo-stecaja?metered=yes&sid=422970920