Urgentne številke v primeru okvar ali nezgod Elektrika: 031 379 052 Plin in voda: 051 686 443 info@conatezno.si

Cimos prodal srbsko družbo in si pripojil tovarni v Vuzenici in Mariboru

V okviru programa prestrukturiranja Cimosa, za katerega smo davkoplačevalci do zdaj odšteli 97 milijonov evrov, potekajo tudi prodaje nekaterih družb

Nemška družba EMKA Beschlagteile je pred kratkim kupila Cimosov delež v družbi Krušik – Precizni Liv iz Srbije. Gre za tovarno iz Mionice, kjer je sicer 131 zaposlenih, v Cimosu, ki ima v Srbiji še vedno tovarni v Kikindi in Sečnju, pa višine kupnine ne razkrivajo.

So pa sporočili, da s ponedeljkovim vpisom v poslovni register v okviru enovite delniške družbe Cimos delujeta tudi tovarni Vuzenica in Maribor (doslej družbi Livarna Vuzenica in Cimos Tam Ai).

Kmalu bo prodan tudi ljubljanski Lip

Med načrtovanimi prodajami družb v skupini Cimos poteka zadnja faza pogajanj za prodajo družbe Lip. V ljubljanskem Lipu so lani imeli 3,1 milijona evrov prihodkov in 292 tisoč evrov izgube, konec minulega leta je bilo tam 48 zaposlenih, kapital družbe pa je bil negativen.

Novi lastniki do prvega četrtletja 2016

Kot smo že pisali, Cimos zapuščajo pomembni kupci. Poleti je ameriška multinacionalka Eaton končala sodelovanje z mariborsko hčerinsko družbo Cimos Tam, prihodnje leto naj bi naročila odpovedal koncern PSA, sodelovanje s Cimosom pa so omejili tudi v Fordu. Zato je še toliko pomembneje, da družba čim prej dobi nove lastnike. To naj bi se zgodilo najpozneje v prvem četrtletju 2016, pravijo v Cimosu.

Do zdaj 97 milijonov evrov državnih pomoči

Cimosu smo sicer davkoplačevalci namenili 97 milijonov evrov v različnih oblikah državnih pomoči. Skupina je imela konec prejšnjega leta 430 milijonov evrov obveznosti. Aprila letos pa so banke upnice na čelu z DUTB, SID banko in NLB na podlagi dogovora o finančnem prestrukturiranju konvertirale 168,6 milijona evrov terjatev v lastniški delež. K sanaciji so pripomogli tudi dobavitelji. V skupini Cimos je skupaj približno sedem tisoč zaposlenih, od tega 2.100 v Sloveniji.

vir: http://www.finance.si/8837795/Cimos-prodal-srbsko-dru%C5%BEbo-in-si-pripojil-tovarni-v-Vuzenici-in-Mariboru?metered=yes&sid=422970920