Urgentne številke v primeru okvar ali nezgod Elektrika: 031 379 052 Plin in voda: 051 686 443 info@conatezno.si

Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa  CoV-2 in ukrepov državnih organov doma in po svetu, ste tudi v naši Coni, v prehodnem času, v posameznih podjetjih ustavili, v nekaterih pa znižali obseg poslovnih aktivnosti in to v proizvodnih objektih, pisarnah, skladiščih, lokalih… Posledično je prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju.

Zastajanje pitne vode v  vodovodnem omrežju vseh objektov lahko povzroči poslabšanje kakovosti vode in potencialno nevarnost za zdravje ljudi.

Ker se 04.05.2020 odpirajo določeni objekti, ponovno se v večjem obsegu zaganja delovni proces, lastnikom ali najemnikom objektov priporočamo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo izpiranje hišnega vodovodnega omrežja kot določa NIJZ.

NAVODILO ZA IZPIRANJE:

Kot rečeno, pred odprtjem objektov priporočamo intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah za najmanj 15 minut oziroma do stabilizacije temperature vode.

Na vseh pipah priporočamo, da snamete in očistite mrežice ali druge nastavke ter jih namočite v alkoholnem kisu, oziroma jih po potrebi tudi zamenjate. Predlagamo, da izvedete ločeno izpiranje sistema za toplo in hladno vodo.

Priporočljivo je, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj 2 minuti (enakomeren curek) oziroma toliko časa, da se temperatura vode ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov.

Na mestih, kje voda v omrežju zastaja, naj se izvaja tedensko izpiranje do stabilizacije temperature vode.

Vsaj enkrat krat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni izpiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Več informacij najdete tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) https://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-za-hisno-vodovodno-omrezje-hvo-po-daljsi-prekinitvi-uporabe-pitne .